Verksamhetsplan 2020-21
Beskrivning av verksamheten
Personalkooperativet Lilla Blå Elefanten är en ekonomisk förening som drivs av tre medlemmar vilka också arbetar i verksamheten.
Medlemmarna är:
Annika Asp – Rektor 100%
Mimi Svanberg – Administration. Ekonomiansvarig Kokerska 100%
Jennifer Karlsson – Barnskötare 100% (föräldraledig)
De anställda är:
Elin Sundbäck – Förskollärare 80%
Anki Johansson – Förskollärare 20%
Camila salinas – Barnskötare 75%
Stacey Carlsten – Vikarierade Barnskötare 75%
Förskolan har plats för 18 barn i åldern 1-6.
Till Lilla Blå Elefanten söker man plats via Stockholmstads kommuns kö, www.stockholm.se
Vi tillämpar kommunens regler om maxtaxa och gällande regler för barn till föräldralediga.
Verksamheten är inriktad efter barnens behov, intressen och förutsättningar. Utomhuspedagogiken är en viktig del av verksamheten och den bedrivs till större delen utomhus, där barnen får stort utrymme för rörelse och lek. Vi utnyttjar årstidernas olika väder. Under vår, sommar och tidig höst tar vi ut mycket material från den inre miljön med syftet att allt man kan göra inne kan man också göra ute. Ibland vistas vi ute en hel dag då vi också äter lunch samt vilar ute. Under vintern har barnen tillgång till, stjärtlappar, pulkor och åkmadrasser. Vid barmark finns cyklar anpassade till alla åldrar.
En viktig del av vårt arbete med barnen är att ständigt vara öppna och under utveckling för att undvika stagnation och enformigt tänkande. Vår vision är att vi ska hålla en jämn och hög kvalité av verksamheten.
Miljön anpassas efter barngruppens behov och pedagogerna planerar och förändrar barnens arbetsmiljö kontinuerligt.
Förskolan utgår främst från målen här nedan, ur Läroplanen för förskolan, reviderad 2018.
Normer och värden
Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att efterhand omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck i praktisk vardaglig handling i olika sammanhang (Lpfö 2018, s. 12).
Vi pedagoger lägger stor vikt vid att utveckla barnens sociala kompetens. Framförallt genom att öva på att visa hänsyn och respekt, turordning samt samarbete.
När barngruppen förändras och nya kompisar tillkommer arbetar pedagogerna mycket med gruppstärkande aktiviteter, verksamhetens rutiner samt förhållningsregler. Att barnen lär sig socialt samspel med såväl kamrater som vuxna lägger en god grund för ett demokratiskt tänkande.
Vid konflikter med kamrater uppmuntras barnen till att finna egna lösningar och vi pedagoger finns alltid till hands för att hjälpa till. Hur mycket pedagogerna medlar i konflikten beror på barnens ålder och mognad.
Förskolan strävar efter att barnen ska få ökad självkänsla och utveckla frimodighet att våga stå upp för sig själva och för andra. Det är viktigt att förskolan arbetar för att barnen ska få en trygg bas och känna sig tillräckligt trygga så att de vågar stå emot grupptryck och säga ifrån om något sker som de inte tycker om.
Hur vi är mot varandra, att vara en bra kompis, arbetar förskolan kontinuerligt med oavsett ålder på barnen. Vid behov arbetar vi mer intensivt i grupperingar och denna hösttermin fokuserar vi mycket på vad det innebär att vara en bra kompis. Vi kommer bland annat skapa ett kompisträd där alla barn får vara med och bidra, både med färg som funderingar.
Vi på Lilla Blå Elefanten gör årligen en revidering av förskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling så att den blir anpassad till den aktuella barngruppen. I planen tar vi bland annat upp vårt arbete kring genusfrågor och likabehandling. På Lilla Blå Elefanten ser vi inte till barnets kön utan till individen och dennes val av exempelvis lekar, material och samlingsdeltagande. Förskolan strävar efter att möta varje barn utifrån deras personlighet och egenskaper framför ålder och kön.
Omsorg, utveckling och lärande
Utbildningen i förskolan ska bidra till att barnet utvecklar en förståelse för sig själv och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att leka och lära ska vara grunden för utbildningen. Den ska präglas av att omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet (Lpfö 2018, s. 13).
Vi pedagoger ser läroprocesser hos barnen i deras vardag och vi arbetar aktivt med att uppmärksamma barnen på deras eget lärande. Förskolan anser att omsorg och trygghet är grunden för ett lustfyllt lärande.
Alla situationer under vistelsen på förskolan är en läroprocess med pedagogiskt värde såsom att klä på/av sig, vid matsituationer, i konflikt med kamrater och i den fria leken. Vi lägger stor vikt vid att stärka varje barn att hitta lusten och viljan till lärande.
I den planerade pedagogiska verksamheten delas barnen upp i mindre grupper utifrån ålder och mognad.
För att barnen skall utveckla intresse för läsning och utveckla intresse för skrivning
har vi högläsning och barnen har tillgång till böcker för olika mognadsgrad.
För att barnet skall kunna lära sig skriva måste handen och hjärnan vara förberedda.
Vi hjälper barnen att förbereda handen genom att genom att arbeta med praktiska vardagsövningar och sensoriskt material för att lära barnet pennfattning.
Hjärnan förbereds genom att berika ordförrådet vi introducerar bokstävernas ljud med hjälp av olika lekar och material.
Vi lyfter och skapar ett intresse för andra språk så som engelska, och de språk som finns hos förskolans flerspråkiga barn genom att prata, sjunga, räkna m.m. på dessa språk.
Vi använder oss mycket av naturmaterial och uppmärksammar former, vikter, o.s.v. ute i vår natur och närmiljö. Där får barnen tillfälle att utveckla sin förmåga att orientera sig i tid och rum, utveckla sin förståelse för grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och får lära sig använda matematiska begrepp och frågeställningar till vardags. I skog och mark får barnen också en upplevelse för höjd, längd, bredd, antal och vikt.
På samling/reflektions stunder sjunger och pratar, rimmar, gör ramsor och sjunger vi sånger där matematik ingår. Vi arbetar med olika experiment t ex luftexperiment och vattenexperiment; vad flyter och sjunker.
Både i innemiljön och utemiljön får barnen tillfälle att lära och öva sig på att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika material.
Genom användandet av olika material och verktyg såsom; sax, Ipad, dator, linjal, olika papper, penslar, kritor, pennor, lera och lim, ges barnen möjlighet att skapa kreativt, frihet att uttrycka sig, träna upp sin koncentrationsförmåga och sitt tålamod.
Genom sång, rytmik och musik ger vi möjlighet att träna kroppsuppfattning, rumsuppfattning, finmotorik och grovmotorik samt munmotorik. Barnen får pröva att spela på olika musikinstrument och sjunga olika sånger. Vi har rörelseövningar/lekar/danser till musik regelbundet samt lyssnar på musik under vilan som är avsedd för avslappning.
Grovmotoriken får barnen möjlighet att träna genom att vistas utomhus varje dag både i förskolans utemiljö och i närliggande parker och skogen. Finmotoriken tränas i vardagen genom att skapa, äta med bestick, baka, i leken m.m. Munmotoriken utvecklas genom rim, ramsor, sång, språk, munmotoriska lekar så som t.ex. blåsa såpbubblor, blåshockey, blåsa fjädrar m.m.
Vi planerar verksamheten efter barnens behov, intresse och är alltid lyhörda för barnens nya upptäckter. Att arbeta i mindre grupp bidrar till mer tid att upptäcka och utforska och underlättar att varje barns nyfikenhet kan tillgodoses. Pedagogerna arbetar ämnesorienterat både efter barnens och de vuxnas intresse.
Barns delaktighet och inflytande
Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. Barn har rätt till delaktighet och inflytande. (Lpfö 2018, s. 16).
Barnen får öva sig i att lyssna på varandra och visa respekt när en kompis har ordet. Genom detta ges barnen möjlighet att utveckla självkänsla och uttrycka sina åsikter inför gruppen för att våga säga vad man tycker, ta initiativ till lek och lära känna nya vänner.
Förskolan strävar efter att utforma förskolans miljö på ett inbjudande och funktionellt sätt efter barngruppens aktuella behov. Vi pedagoger går terminsvis igenom materialen i både inne och utemiljön för att se om något nytt kan tillföras eller bytas ut. Detta för att uppdatera och erbjuda en intressant samt relevant läromiljö för den aktuella barngruppen. I höst kommer vi exempelvis börja arbeta med en blue-bot vilket kommer erbjuda lärande inom teknik men även matematik och samarbete.
Vi pedagoger skall alltid ställa krav och planera verksamhet efter barnets utvecklingsnivå. Vi pedagoger ska ge positiv förstärkning och uppmuntran, se och bekräfta alla barn. Vi pedagoger ska vara goda förebilder för barnen.
Barnen får träna på att bli självständiga i rutiner som av- och påklädning, hygien och matsituationer. Ledorden ”Jag vill, jag kan och jag vågar” arbetar vi med för att barnen ska få känna och träna sin självkänsla och självförtroende. Barnen får redan från tidig ålder prova att själva stå i centrum och att våga ta plats. Detta görs exempelvis genom att ett barn kan leda en samling eller sångstund. De äldre barnen får träna på symboliskt ledarskap genom att fungera som förebilder för de yngre. Det hjälper barnen att utveckla en stark tilltro till sina egna förmågor och således ett bra självförtroende och en god självkänsla. En god självkänsla är vetskapen om att du är älskvärd, viktig, duglig och unik.
I den inre miljön har barnen tillgång till material på sin egen nivå för att själva kunna ta fram och aktivera sig. Det material som inte kan nås av barnen är väl synligt. Detta ställer krav på att kunna samsas med kamraterna om utrymme, material samt att städa undan efter sig och värna om förskolans material. Även i utemiljön har barnen stor frihet att välja både aktiviteter och material och utbudet av material förändras under årstiderna. Pedagogerna är måna om att barnen dagligen får komma till tals med önskemål om aktiviteter, lekar och material.
Vi genomför kontinuerligt barnkonsekvensanalyser av verksamheten.
Förskola och hem
För att skapa bästa möjliga förutsättningar för att barnen ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt ska förskolan samarbeta på ett nära och förtroendefullt sätt med hemmen (Lpfö 2018, s. 17).
Vi lägger stor vikt vid att varje barn redan under inskolningen ska få en god start på sin vistelse hos oss. Förskolan erbjuder tredagarsinskolning där en förälder åt gången är med i minst tre hela dagar. Inskolningsperioden kan se olika ut beroende på barnets behov och kan därmed förlängas. Under inskolningen har föräldrarna chans att etablera kontakt med pedagogerna samt få insyn i verksamheten.
Kontinuerliga samtal om barnet förs med föräldrarna vid lämningar och hämtningar, via telefon samt mail. Föräldrarna erbjuds utvecklingssamtal en gång per termin. Utöver det kan föräldrarna vid behov boka in ett kortare samtal.
Informationsmaterial finns tillgängligt i förskolans hall. Där kan ni som föräldrar ta del av alla förskolans styrdokument. Informationen finns även tillgänglig på vår hemsida www.lillablaelefanten.se.
Aktuell information om verksamheten finns tillgänglig på whiteboardtavlor i hallen. Informationsbrev skickas ut månadsvis sam vid behov.
Varje termin bjuder förskolan in till ett föräldramöte. Vid föräldramötet bjuder förskolan också in till föräldraråd som är ett diskussionsforum för föräldrar. Vid två tillfällen per termin bjuder vi in till föräldrafika.
En gång per termin genomför vi en utvärdering av verksamheten med föräldrars åsikter via en enkät. Detta ett viktigt verktyg för förskolan utvecklingsarbete.
Förskolan har även ett Instagramkonto för vårdnadshavare. Kontot fungerar som ett lättillgängligt bildgalleri.
Övergång och samverkan
Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Inför övergångar ska de berörda skolformerna och fritidshemmet utbyta kunskaper, erfarenheter och information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang (Lpfö 2018, s. 17).
Vår målsättning är att hjälpa barnen att;
– känna sig trygga vid skolstarten
– känna till skollokalen och skolans närmiljö
– ha träffat sina blivande lärare och kompisar
– veta vad det innebär att gå i skolan
– vid övergången ska särskild uppmärksamhet ägnas de barn som behöver särskilt stöd
Detta når vi genom att vi samarbetar tillsammans med hemmen och de skolor, förskoleklasser och fritidshem som ligger i närheten av förskolan. På förskolan förbereder vi de blivande skolbarnen på skolstarten genom att prata om skolan samt genom vår skolgruppverksamhet som vi har en gång per vecka för de större barnen året runt. Under vårterminen följer en personal eller vårdnadshavre med vid besök på skolan för att barnen ska träffa sina blivande kompisar och lärare. Vi har en avslutningsfest för alla barnen och deras vårdnadshavare i av maj/juni, där vi tackar av våra blivande skolbarn med en stor fest.
Hållbar utveckling samt hälsa och välbefinnande
Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig (Lpfö 2018, s. 9).
Genom att tillbringa mycket tid i skogen och naturen ges barnen möjlighet att utveckla en respekt och ansvarskänsla till naturen, lära känna växter och djur och hur de vanligaste svenska djuren och växterna ser ut. Vi pedagoger visar och lär barnen vad som är tillåtet att göra i skog och mark samt att få insikt om att allt hör samman i ett kretslopp och att människan är en del av naturen. Vi går tillsammans med barnen till återvinningsstation och vi plockar också skräp i vår omnejd.
Ett tema för året kommer vara naturkunskap och de äldre barnen kommer bland annat att få göra olika experiment. De yngre barnen kommer att få utforska smådjur bl.a. daggmaskar och varför dessa är så nyttiga för kretsloppet. Som en fortsättning på vårt temaarbete kommer vi till våren också att plantera ätbara grönsaker på förskolan gård.
På förskolan är måltiderna och maten en viktig del i verksamheten. Måltiderna är en integrerad del i det pedagogiska arbetet. Måltiden ger goda vardagsrutiner och lär barnen att, steg för steg, börja äta allsidig och varierad kost. Måltiden ger också träning i finmotorik. Dessutom ger måltiden en stunds lugn och ro samt träning i social samvaro och fungerar även som kulturbärare. Maten lagas på förskolan från grunden. Vi undviker halvfabrikat och har fokus på ekologiska produkter, vi bakar också bröd på förskolan. Vi jobbar mycket med att skapa en positiv och lugn atmosfär vid måltiderna och nyfikenhet kring maten. Barnen får ibland delta själva och därmed lära sig var maten kan komma ifrån. Vi tycker att mat skall vara ett glädjeämne i livet. Bra mat och fysisk aktivitet gör att barnen blir pigga och får lättare att leka och lära.