Ladda ner hela Utbildningsförvaltningens “Riktlinjer för fristående förskola i Stockholms stad” här:
Ladda ner som PDF-filInledning från Utbildningsförvaltningens riktlinjer
(Reviderade av utbildningsnämnden den 21 februari 2019)
Förskolan är en egen skolform och det första steget i det svenska utbildningssystemet. Barn har rätt till utbildning av hög kvalitet. Den ska vara likvärdig oavsett var i landet den anordnas och barnets bästa ska vara utbildningens utgångspunkt. Förskolans verksamhet ska i sin helhet utformas i enlighet med skollagen (1) och läroplanen (2) samt vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Enligt skollagen ska alla barn ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och i sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål (3 kap. 3 § skollagen).
Riktlinjerna för fristående förskola (3) i Stockholms stad utgår från skollagen, läroplanen och Skolverkets allmänna råd med kommentarer. Syftet med dessa riktlinjer är att redovisa och förtydliga skollagens och läroplanens krav och beskriva de rutiner som gäller i Stockholms stad (staden) för fristående förskolor vid godkännande, tillsyn och för bidragsrelaterade frågor.
Huvudmannen ansvarar för att utbildningen genomförs i enlighet med skollagens bestämmelser, läroplanen, föreskrifter som har meddelats med stöd av skollagen och de bestämmelser för utbildningen som kan finnas i andra författningar (2 kap. 8 § skollagen). Utbildningsnämndens (nämnden) riktlinjer ska också följas.
Enskild som innehar godkännande att bedriva fristående förskola benämns i dessa riktlinjer huvudman.
Exempel på ansvariga för huvudmannaskapet är ordinarie ledamöter i en styrelse för huvudmannens företag eller de personer som har ett väsentligt inflytande i huvudmannens företag i form av exempelvis aktieägare.
Skollagen, Läroplan för förskolan och Skolverkets allmänna råd finns i sin helhet på: www.skolverket.se, www.lagrummet.se eller www.stockholm.se/ef
Nämndens riktlinjer kan hämtas på www.stockholm.se/ef De lagar, förordningar och riktlinjer som reglerar förskolans verksamhet kallas i dessa riktlinjer för styrdokument. På stadens webbplats kan man också hämta dokument som är vägledande för fristående förskola. (4)
Nämnden uppdaterar fortlöpande dessa riktlinjer med anledning av förändringar i lagstiftning, praxis eller politiska beslut i staden. När uppdateringar görs av riktlinjerna publiceras dessa på stadens webbplats.
(1) Skollagen 2010:800
(2) Läroplanen för förskolan, Lpfö 98. Från och med den 1 juli 2019 gäller
reviderad Läroplan för förskolan, Lpfö 18.
(3) För andra verksamheter som exempelvis enskild pedagogisk omsorg eller fristående friliggande fritidshem finns separata riktlinjerna. Dessa finns publicerade på stadens hemsida.
(4) Stockholms stads förskoleprogram – Framtidens förskola samt Riktlinjer för övergångar mellan förskola och skola.